Hiilidioksidisammuttimet

co2 sammutinHiilidioksidia sammutusaineena käyttävät sammuttimet on tarkoitettu palavien nesteiden, kaasujen ja sähkölaitteiden sammuttamiseen. Koska hiilidioksidin avulla tukahduttaminen on puhdas tapa sammuttaa, kyseiset sammuttimet sopivat erityisen hyvin käytettäväksi mm. keittiöissä, laboratorioissa, kytkinlaitteissa, hienomekaanisessa teollisuudessa, tietokoneissa ja sähkölaitteissa.

Hiilidioksidisammuttimet toimivat myös pakkaslämpötiloissa, mistä syystä ne voidaan sijoittaa sekä sisälle että ulos. Koska hiilidioksidi ei johda sähköä, sitä on turvallista käyttää aina 1000 V:n sähkölaitteiden yhteydessä.

Sammuttimien mukana toimitetaan seinäasennusteline. Jos sammutin asennetaan ajoneuvoon, ajoneuvoteline on saatavana lisätarvikkeena.

Hiilidioksidi sammuttaa tulen sulkemalla ja laimentamalla palavan kohteen ympärillä olevan ilman hapen ja jossain määrin jäähdyttämällä.

Hiilidioksidi on nesteytetty kaasu, joka sammuttimessa toimii sekä sammutusaineena ja ponnekaasuna. Voi siis sanoa, että hiilidioksidisammutin on paineistettu. Tämä tarkoittaa, että sammutusainetta tulee heti, kun turva sokka poistetaan ja liipaisinkahvasta painetaan. Kaasu on pakattu 58 baarin paineeseen 20 °C:ssa, mikä asettaa säiliöille ja venttiileille suuria vaatimuksia. Sammutusainesäiliöt valmistetaan alumiinista. Tällainen säiliö on tarkastettava kaasupullojen suhteen noudatettavin määräajoin eli vähintään kymmenen vuoden välein. Venttiili avautuu nopeasti ja on erittäin helppo käsitellä. Se on varustettu turvalaitteella, joka laukeaa, kun ylikuumenemisesta johtuva paine nousee haitalliseksi.

Suutin ja diffuusori on suunniteltu lumenmuodostuksen ja kantomatkan maksimointiin, mitkä ovat nopean ja tehokkaan palontorjunnan edellytyksiä. Diffuusori myös suojaa käyttäjää vapautuvan kaasun kylmyydeltä. Diffuusorin polyeteenimuovi on iskunkestävää ja kevyttä.

HUOMIO!

Hiilidioksidisammuttimien käytön yhteydessä tulee noudattaa varovaisuutta, koska hiilidioksidi on ilmaa raskaampaa ja voi vajota alhaalla oleviin tiloihin. Tukehtumisvaara.

Varmista, ettei kukaan oleskele tiloissa, mikäli voidaan epäillä, että ne täyttyvät hiilidioksidilla.


Hiilidioksidi

Hiilidioksidia käytetään sammutusaineena lähinnä käsisammuttimissa ja kiinteissä sammutusjärjestelmissä. Sitä voidaan käyttää myös liikuteltavissa palontorjuntalaitteissa. Kyseessä on väritön, myrkytön kaasu, joka maistuu hieman happamalta ja jolla on ärsyttävä haju. Kemiallinen merkki on CO2. Kaasu on noin 1,5 kertaa raskaampaa kuin ilma, kemiallisesti neutraali eikä johda sähköä.

Hiilidioksidia muodostuu lähes kaikessa hiiliyhdisteiden ja hapen (fossiilisten polttoaineiden) palamisessa sekä orgaanisen aineksen hajoamisen yhteydessä. Sitä esiintyy myös ihmisen ja eläinten hengityksessä. Sammutustehtäviin käytettävää hiilidioksidia syntyy muun tuotannon sivutuotteena, joka normaalisti päästetään ilmakehään. Hiilidioksidin käyttämisellä sammutusaineena on näin ollen ympäristöön ja kasvihuoneilmiöön vain marginaalinen vaikutus.

Tavanomaisessa lämpötilassa ja ilmakehän paineessa hiilidioksidi on kaasumainen. Kun lämpötila laskee alle -78 °C:n, hiilidioksidi muuttuu kiinteäksi hiilidioksidilumeksi eli hiilihappojääksi. Puristamalla se voidaan tiivistää nestemäiseen muotoon.

Hiilidioksidi sammuttaa eristämällä tulen hapesta (tukahtuminen). Se saa aikaan myös negatiiviseksi katalyysiksi kutsutun kemiallisen prosessin, joka keskeyttää palamisen. Jossain määrin myös sen viilentävä vaikutus myötävaikuttaa palon sammumiseen.

Sammutusaineena hiilidioksidilla on se etu, että se on kaasu, joka voi näin levitä myös vaikeapääsyisiin tiloihin. Siitä ei jää jäämiä eikä se johda sähköä, joten sitä voidaan käyttää suoraan jännitteellisiin laitteisiin.

Hiilidioksidiin liittyy tukehtumisvaara, ja se vaikuttaa hengitykseen. Tukehtuminen voi tapahtua ilman varoitusta, koska kaasu syrjäyttää hapen. Se vaikuttaa hengitystiheyteen, jolloin suurempien pitoisuuksien yhteydessä syntyy sokkitila, jossa hengitys pysähtyy. Kylmän kaasun hengittäminen voi aiheuttaa keuhkovaurion ja sen koskettaminen voi myös aiheuttaa vakavia paleltumia.Ei kommentteja

Ei kommentteja.

Kommentointi on suljettu.